magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Virágok a bolhási erdőben
 
Nyárutón Nyugat-Belső-Somogy kistájunkban barangolva kimondottan jól eső érzés betérni a hőségben egy árnyas erdőbe, ahol nem perzsel a nap. A kistájon át húzódik az az erdőség, amely úgyszólván a Balaton vonalától a Dráva bélavári szakaszáig tart és valóban sok védett természeti értéket rejt.
   
 
Nem véletlen hát, hogy jelentős területe bekerült hazánk Natura 2000 hálózatába. Bolhás községtől nyugatra, az árnyas gyertyános-tölgyesekben sétálva, amelyekben helyenként a bükk is előfordul, számos védett lágyszárú növényfaj fordul elő. Ilyen például a most virágzó ciklámen. Talán kevesen tudják, hogy ez a rendkívül mutatós és amellett nagyon finom illatú virágunk vadon is él hazánkban. Júliustól szeptemberig bontja szirmait, szép rajzolatú levelével viszont már kora nyártól találkozhatunk. Hasonló élőhelyen található az ugyancsak védett szúrós csodabogyó, melynek piros bogyói télen, hóban kiváltképp szépen mutatnak az örökzöld növény hajtásain. Az árnyas erdők alól újra kilépve, a napsütötte erdőszegélyek mentén láthatjuk leggyakrabban a bársonyos kakukkszegfű rózsaszín virágait, melyek tovább kísérnek bennünket az erdei utakon.

Szöveg és kép (ciklámen Bolhásnál): Mezei Ervin

   
 
2019.09.02.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design