magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Megkezdődött az őszi madárvonulás Gemencen
 
A gemenci és környékbeli területeken fészkelő gázlómadarak augusztus elejére már elhagyják fészkeiket és kisebb-nagyobb csapatokba verődve különböző táplálkozó területeken felkészülnek a hosszú vándorútra. Augusztus második felére a távolabbról ide érkezőkkel megnövekszik a számuk, majd az egyre fogyó táplálék és a vonulási ösztön miatt elindulnak az afrikai telelőterületek felé.
   
 
 gemenci táplálkozó területek az idei kedvező tavaszi-nyári dunai vízjárás miatt terített asztalként szolgálnak a fekete gólyáknak, kis- és nagy kócsagoknak, valamint az egyéb gémféléknek. A különböző vizes élőhelyeken, tocsogókon ezek a madarak más-más stratégiával próbálnak táplálékot szerezni. Amíg a fekete gólyák és a kanalas gémek folyton mennek és halásznak a vízben, addig a kócsagok és szürke gémek meredten ácsorognak, és hirtelen mozdulattal megszigonyozzák az arra tévedt halat.
 
Ilyenkor ezek a táplálkozó területek az emberi jelenlétre és egyéb zavarásra is igen érzékenyek, éppen ezért a természetvédelmi őrszolgálat fokozott ellenőrzést végez, biztosítva ezzel a vonuló madarak nyugalmát.

Szöveg és fotó: Mórocz Attila

   
 
2019.09.02.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design