magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Vonuló légykapók
 
Augusztus második felében már javában zajlik a madárvonulás. Nem arra kell gondolni, hogy nagy madárcsapatok gyűlnek össze, és látványosan repülnek dél felé, persze ez is előfordul pl. a gólyák esetében. Inkább arra, hogy csendesen, szinte észrevétlenül megtelnek az árokpartok bokrosai halkan bujkáló poszátákkal, rigókkal.
   
 
A rétek, gazosok mentén egyre több csukot, gébicset látunk, az erdőszegélyekben pedig rendre lehet hallani a füzikék, légykapók hívóhangjait. Nem sietnek, egy-egy jó táplálkozóterületen hetekig is elidőznek, mígnem egy hidegfront továbbviszi őket, helyükre újabb madarakat hozva. Izgalmas ez az időszak, mert szinte bárhol, bármikor bele lehet botlani valami ritkaságba. A Mecsek is tartogatott egy apró meglepetést természetvédelmi őr kollégánk számára. Szerencséje egy kis légykapót sodort a fényképezője elé. A faj a Mecsek ritka, alkalmi fészkelője. Sokszor évek telnek el egy-egy megfigyelés között, érthető volt tehát a madárral való találkozás öröme. A kis légykapó hazánkban fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 100.000 Ft.

Szöveg és fotó: Völgyi Sándor
   
 
2019.09.04.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design