magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Sikeres gyakorlati természetvédelmi beavatkozás
 
Az M60 autópálya építésének befejezése után Pécstől délre a harkányi út mellett maradt egy homokdepónia. A halom keleti oldalán a gépekkel végzett munkák következtében függőleges falszakasz alakult ki, amelyet a következő költési időszakban partifecskék foglaltak el. Három egymást követő évben nevelték ott fiókáikat, majd a magára hagyott homokkupacot benőtte a növényzet.
   
 
2019 elején a városban folyó csatorna-felújítási munkákhoz ismét elkezdték hordani onnan a homokot, a korábbi helyen kialakult egy friss falfelület. Az áprilisban visszaérkező partifecskék nyomban el is foglalták, és költőüregeket ástak bele. A munkagéppel ott dolgozók a fészkeket nem bántották, de a fal aljából termelték az anyagot, így annak megszűnt állékonysága, és leomlott. A munkát végzőkkel a természetvédelmi hatóság és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai egyeztettek, és a védett madarak fészektelepének megőrzése, valamint a költés sikerének biztosítása érdekében kértük, hogy a halom másik oldaláról szállítsák el az anyagot. A félreértések elkerülése végett táblákkal és szalagozással jeleztük a lezárt terület határait. A tulajdonosok együttműködésének köszönhetően körülbelül 120 pár partifecske és 2 pár fokozottan védett gyurgyalag nevelte fel sikeresen utódait. A 2019. szeptember 5-én tett közös terepbejárás alkalmával még láttunk néhány fecskét és táplálékot hordó gyurgyalagot a fal közelében, de reményeink szerint ezek a késői költésekből származó fiókák is hamarosan elindulnak őszi vándorútjukra.

Az eset érdekes tanulsága volt, mennyire alkalmazkodók ezek a madárfajok. Egyrészt a költésre évek óta alkalmatlan homokfalat visszaérkezésük után azonnal felfedezték. Másrészt a fal leomlása után kialakult ismét üres falszakaszon két napon belül ugyanannyi fészeküreget készítettek, mint az omlás előtt.
Ezúton is köszönetünket fejezzük ki a terület tulajdonosainak és a munkát végző személyeknek az együttműködésért és a madarak védelme érdekében tanúsított hozzáállásukért.

 

Szöveg és kép: Laczik Dénes

   
 
2019.09.07.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design